Valentino е модна компания, основана от италианския дизайнер Валентино Гаравани, който показва изключителна модна дарба. Чирак е на леля си,която е местен моден дизайнер във Вогера. Продължава образованието си във Франция в École des Beaux-Arts и Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.

Работи като чирак в Жак Фат и по-късно Баленсиага, Жан Десе и накрая Гай Ларош. Валентино се завръща в Италия през 1959 г., за да създаде свой собствен магазин.

Като се възползва от това, което е научил от времето си в Париж, Валентино създава компанията си в страхотен стил. Той печели похвали за червените си рокли до такава степен, че модната индустрия все още определя определен нюанс на цвета като "Валентиново червено".

Дебютирайки на международния пазар през 1962 г., Valentino вече е в света на модата и започва да облича богати и важни клиенти от цял ​​свят. Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн и принцеса Маргарет са сред клиентите му. Той проектира и поредица от шест рокли, носени от Жаклин Кенеди в годината на траур след убийството на съпруга й.

Изцяло бялата колекция, която дебютира със знака "V" , получава изключително много овации през 1966 г.

Валентино е награден с модната награда Neiman Marcus през 1967 г. Това е  траен успех, за който мнозина смятат, че въплъщава същността на италианската мода.

Марката Valentino е облякла много от богатите и известни личности по цял свят. Модната империя се разпространява в повече от 70 страни. Валентино и неговият партньор продават компанията през 1998 г., а дизайнерът обявява официалното си пенсиониране от индустрията през 2007 г., като модното шоу от януари 2008 г. е последната му колекция. От 2008г. компанията е под творческото ръководство на Maria Grazia Chiuri и Pierpalo Piccioli, които са работили с Валентино повече от десетилетие.

Ароматите на компанията Valentino са предлагани в продължение на много години, като първоначално са произвеждани в партньорство с Procter and Gamble и от 2010 г.

Компанията Valentino има 35 парфюма. Най-ранният модел е създаден през 1978 г., а най-новият е от 2018 г.